perjantai 17. huhtikuuta 2009

5-6kk unet päivällä ja yöllä?

Meillä on sairaalan jälkeen mennyt rytmit ihan sekaisin, Jade oli sairaalassa niin kipeä että nukkui yöt ja päivät tosi hyvin ja paljon, kotiutuessa nukkuikin sitten vaan melkein päivät ja ajattelin että rytmi palautuu pikkuhiljaa normaaliksi, mutta ei!

Jade esimerkiksi tänään nukkui 12.30-17.30 päiväunet, nyt en ajatellut antaa nukkua illalla kun "tirsat", tosin tein saman eilen, annoin päivällä nukkua 3,5h unet vaan mutta toinen nukahteli väkisin pitkin iltaa, sitten 23-01 torkahteli ja nukkui vähemmän ja enemmän ja 1-3 valvoi, heräsi 7.30, eli selvästi ei entisten yöunien tapaan, Jade yleensä kun ennen nukahti yöunille, vaikka se saattoi olla esim 23-01 aikaan, niin nukkui heräämättä noin 6,5h. Jotenkin siis kunnon rytmitys olisi varmaan paikallaan!

Mites teillä on 5-6kk nukkuneet päivässä, milloin, monelta, kuinka kauan? tietty sellaiset lähinnä jotka ovat nukkuneet myös yönsä ;)

Jaden ihokin parani pikkuhiljaa, mutta taas eilen huononi, soitin jo osastolle, mä en tajua, nyt ei ole siis märkärupea vaan siis muuta, varmaan allergiasta johtuvaa, mutta ennekun vähän punotti, nyt iho vaan helahti tosi pahaksi. Lääkäri puhelimessa totesi että iho on nyt tosi herkkä, se menee siis helposti huonoksi, mutta mitä tehdä, vältän sitä kananmunaa ja tomaattia, suihkutan, rasvaan, annan antiobiootin, teen kyllä kaiken, vaihdan vaatteet 4kertaa päivässä vaikka käskettiin 2-3krt... pesuaine on allegroa joten ei siitäkään luultavasti ole.

No tällaista siis tänne, jotain Lindex froteeshoppailuja olen tehnyt pikaisesti mutten olen oikeasti ehtinyt koneelle juuri ollenkaan, ensi keskiviikkona olisi ne me&i kutsutkin, jos joku pk-seutulainen haluaisi raahautua paikalle ;) 17.30 muistakaan tutut varsinkin!

Äsken tehtiin ruokaa ja Jossu päätti olla iso tyttö, haki leivät, rasvan ja kinkun jääkaapista, voiteli leivät ja laittoi kinkut päälle, kohtahan tuo meidän 3wee saa ruokkia koko perheen, sekä Jone, se rakastaa siivota... eli siivoojankin saan pikapuoliin itselleni ;)

Jonella kuvassa muuten päällään Lapsimessuilta hankitut Me&I velourhousut mitä ei suomesta ole saanutkaan aiemmin, joo, huomaatteko että koko on hieman NAFTI meidän 86-92cm käyttävälle?? no varmasti, äiti tunki jalkaa siskon 62/68cm housut ;) suunnitteli jatkopaloja ties minne... no eikai, Jaden käyttöön ne meni.

Tuusis

11 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

jos oikein muistan mimo nukkui 2 kertaa 1-2h päivisin ja heräsi yössä n. 10 kertaa riekkumaan ja nukuttamiseen meni iltaisin minimissään 1h.

onneksi nuo ajat on takana. :D

nykyisin mimo nukkuu 2-3h 1-2 kertaa päivässä ja öisin semmoisen 11h parilla heräämisellä.

Mia kirjoitti...

No voi ei, toivottavasti päivät siitä pian rytmittyy! :/

Meillähän pienellä on ollut just jostain 5-6kk iästä alkaen noita yövalvomisia eli saattoi yöllä valvoa parikin tuntia. Jatkuu edelleen mutta nyt harvemmin.
En kyllä osannut tehdä asialle mitään, kun nukkui kuitenkin säännölliset ja ihan kohtuupituiset päiväunet.

Pitäiskö sinun lyhentää Jaden päiväunien pituutta?, jos herättelisit parin tunnin jälkeen ja sitten illalla vielä yhdet tirsat..
Jos sitten jäisi se pidempi unijakso yöhön.
En tiedä onko tuostakaan nyt apua, mutta kunhan ehdotin. ;)

Saara, Björn ja Joas kirjoitti...

Joaksella on ollut jo useamman kuukauden tällainen rytmi:

herää klo. 6.30-7.30
ekat päikkärit n. klo 8.30-9.00 (1-1.5h)
tokat päikkärit n. klo 14-15 (0.5h-1h)
nukkumaan 17.30-20.00 riippuen siitä miten nukkuu iltapäivällä (joskus harvoin ei nukahda nimittäin ollenkaan toisille päikkäreille/nukkuu vain 10minuuttia ja silloin se saattaa mennä jo puoli kuudeltakin yöunille, kuten siis tänään)

Päikkärit se nukkuu vaunuissa, joihin nukutetaan ja koko yön omassa sängyssä, jonne se nukahtaa itsestään maidon jälkeen. öisin se herää syömään 0-2 kertaa, mutta yleensä vasta aamuyöllä.

äiti kuudelle kirjoitti...

No meillä taasen kun on hyvin nukkuvia lapsosia ollut niin olen väärä ihminen vastaamaan, mutta Emilillä oli yöunien kanssa säätöä kun päiväunia säädeltiin ja lyhennettiin.

Sitten eräs äiti-ihminen tajusi että antakaa lapsen nukkua päivällä niin pitkään kuin mahdollista ja kas, heti nukuttiin taasen yöunet :o)

Meillä ei sellainen "väkivaltainen" unien säätely toimi :o(

Päiväunien säätelyä tehtiin siksi että monet kommentoivat et 1½v ei tarvitse 4-5 tunnin päiväunia. No, meillä tarttee !!!

Nykyään meidän Emil siis nukkuu yöunet 22:00-8:00 ja yhdet päiväunet ulkona vaunuissa 11:30-16:00. Toisinaan nukkuu 16:30 tai 17:00 saakka....

Noin pienenä meillä nukuttiin päivisin epäsäännöllisesti : annoin nukkua kun toista nukutti. En ole pitänyt rytmitystä tärkeänä ennen yhtä ikävuotta ja todellakin nuo ovat oppineet nukkumaan :oD

Mahtuu muuten meilläkin parin kuukauden jaksoja, jolloin Emppu (kuin myös isot siskot) ovat valvoneet keskellä yötä 2-3 tuntia ja enemmänkin.

Ja olipa pojalla sellaina muutaman viikon jakso et hän nukkui hyvin 21:00-24:00, sit valvottiin 4:00-5:00 saakka.... Heh, se söi naista.

Toivotaan että Jadekin tästä pikkuhiljaa rytmittää itse itsensä siten että saatte kaikki riittävästi unta !

Reija kirjoitti...

toivottavasti se Jaden oman rytmi palautuu pian!
meillä tämä kolmas (paras nukkuja) meni tuossa iässä kaksilla päikkäreillä, eli muistaakseni n klo 9-10:30/11, ja sitten toiset klo 15-17. Yöunet n klo 20-7. Eli hyvin nopeasti sopeutui siihen rytmiin jonka isosiskon puolipäivähoito arkisin määritteli. Yöunet alusta asti hyvää, syvää unta, vaikka tuolloin vielä söi kahdesti. Nyt ikää 1v1kk, ja nukkuu välillä aivan heräämättä (=herättämättä minua) klo 21-07 + yhdet päikkärit.
Kaksi vanhempaa lasta on olleet huonompia nukkujia, nyt 3,5 vuotias ei vielä ikinä ole nukkunut täyttä yöttä, ja esikoinen oppi nukkumaan 2,5 vuotiaana täysiä öitä.
Vielä lisää, vaikka pitkäkis tämä teksti menee, että mitään unikoulua tai muuta ei ole pidetty tälle parhaalle nukkujalle, eli on vaan luonnostaan tän tyyppinen Emppuhemppu.

Tuusis82 kirjoitti...

Kiitos kaikille vinkeistä! Tosiaan vaikka tämä on VIIDES lapsi niin lapset on niin erilaisia, kolme ekaa nukkui melkein täydellisen hyvin, mitä nyt Jossu meni aika myöhään aina nukkumaan (23...) ja Jone nukkui hyvin omaan rytmiinsä ja nukahti hyvin ja helposti, heräili vaan tuhat kertaa jossain vaiheessa (8-11kk) muttei herännyt valvomaan. Jade taas on nukkunut suht hyvin, siis valvoo myös myöhään, tosiaan 22-01 saakka mutta on aina nukkunut sitten sen vajaan 7h putkeen ja se uni taas on hyvin riittänyt mulle, nyt tuntuu että se pisin uni on päivisin... ja yritän rytmittää koska selvästi se sairaalassa olo ja sairastuminen toi erilaisen rytmin! kun ennen nukkui yöt, sitten yhtäkkiä nukkuikin 4vrk putkeen päivät JA yöt kun oli kipeä ja sitten jäi päälle se että nukutaankin vaan päivät lähinnä..

Nytkin 2h sen pitäminen hereillä sen jälkeen kun sen 17.30 heräsi on ollut todella VAIKEAA! Mialle olen soittanut kahdesti... vein kylpyynkin et nyt VALVOTAAN.

Mari Wee kirjoitti...

Vänehän nukkui kuin unelma kuusiviikkoisesta etiäpäin; kolmen tunnin päikkärit ja yöunet katkeamatta kello 20-06, aina kuin nakutettu :D

Toivottavasti Jaden unirytmi löytää pikapuoliin oikeat urat...

S kirjoitti...

Meillä Nöpö heräsi klo 5-6 ja sitten ekat päikkärit klo 7-8 alkaen ja kesti n. tunnin, iltapäivällä n.14-16 ja yöunilla klo 21-05,06.

Poitsusta ei puhuta mitään! Hän alkoi nukkua vasta 11-kuisena ylipäätään.

Kippuralla kirjoitti...

Meillä on alettu nukkumaan säännöllisesti kokonaisia öitä 8kk ja 1v4kk ikäisenä. Helpolla ovat nukahtanet uusiksi, esim unikouluja tai tassujuttuja ei ole käytetty meillä koskaan.
Puolen vuoden iässä on nukuttu meillä 2-3 päiväunet, yöunille on käyty siinä 22-00 maissa. Toisaalta iltavirkut vanhemmat, niin ei ole niin väliä onko käyty nukkumaan 20 vai 00!
Ja tosiaan täälä myös pitää paikkansa tuo että jos päivällä nukutaan huonosti tai liian vähän, yöunetkin on lyhyemmät. 1v5kk nukkuu päiväunia 3-4h, yöunia 11h putkeen :)

Päivi kirjoitti...

Hei! Olisi kiva tietää teidän lasten iät!???

Ja jos ei liian salaista ole, myös koko nimet kiinnostaa?

Mimi kirjoitti...

Voi tsemppiä uniin ja arkeen muutenkin! Iki-ihanat nuo haalarit!